Slawek Poolse arbeidsmigranten foto expositie Kennen we Elkaar LEVgroep
Datum

Slawek - Poolse migrant en bedrijfsleider

Inhoud

'" mijn advies voor Polen in nederlands is om de taal te leren en te laten zien dat ze ook ambitieus zijn. "

Slawek kwam in 1994 voor het eerst naar Nederland om voor 3 maanden wat geld te verdienen. Hij was toen 19 jaar en logeerde bij zijn neef in Asten. Hij vond het heel leuk in Nederland en bij terugkomst in Polen bleef hij aan Nederland denken. Hij vervulde zijn militaire dienstplicht, werkte als timmerman en trouwde uiteindelijk met zijn vrouw met wie hij twee dochters kreeg. Na acht jaar op en neer reizen van Polen naar Nederland, besloot hij in 2008 samen met zijn gezin naar Nederland te verhuizen.

De eerste jaren in Nederland

Zijn dochters, Kinga en Martyna, waren toen 10 en 5 jaar oud. ‘’Ze leerden binnen een half jaar de Nederlandse taal’’, verelt Slawek trots. De meisjes mochten direct naar een Nederlandse school en voelden zich daar al snel thuis, al was dat in het begin wel zwaar. Zijn vrouw Marzena ging naar een talenschool en vond ook een baan in Nederland.

Slawek was vanaf het begin gemotiveerd om te leren. Zo behaalde hij het diploma 'Manager Teelt' in de glastuinbouw. Hij werkte en studeerde tegelijk. Na de les, toen de andere leerlingen naar huis gingen, bleef hij alleen op school om Nederlands te leren. Hij wist dat hij alle kansen die hij kreeg moest aanpakken. Het kostte hem ongeveer drie jaar om goed Nederlands te spreken. Naast Pools en Nederlands spreekt Slawek ook Duits en leert hij zichzelf Engels.

Op dit moment werkt hij als bedrijfsleider in een paprikateeltbedrijf in Someren. Hij geeft leiding aan ongeveer 40 medewerkers uit verschillende landen. De sfeer binnen het bedrijf is goed.

‘’Ik vind het fijn dat het team op het werk harmonieus samenwerkt en dat er geen discriminatie is. Niemand verheft zich.’’

Vrije tijd

Sławek is een vrolijke 46-jarige man die weet wat hij wil en gelukkig is met zijn leven. Zijn vrije tijd gebruikt hij voor verschillende activiteiten. Zijn grootste hobby is koken en zijn favoriete gerecht is Jambalaya. Hij maakt dit graag voor het hele gezin. De tweede hobby is lange wandeltochten maken met zijn vrouw. In 2014 liep  Slawek de Kennedymars, waarbij hij in 20 uur 80 km. moest lopen. Sławek vertelt trots dat hij er maar 13,5 uur over heeft gedaan! En als hij nog een momentje vrij heeft, helpt hij ouderen met hun tuin.

"Mijn advies voor Polen in Nederland is om de taal te leren en te  laten zien dat ze ook ambitieus zijn." Slawek zou willen dat Nederlanders het stereotype van een Pool vergeten en Poolse medeburgers als "normale" mensen zien.

 

Lees hier alle verhalen van de foto expositie 'Kennen we Elkaar?' over Poolse arbeidsmigranten in Nederland.

Vind je dit een goed verhaal?

LEVgroep is volop in beweging en heeft meer verhalen voor je verzameld. Neem gerust een kijkje.

Alle verhalen