Olga Poolse arbeidsmigranten foto expositie Kennen we Elkaar LEVgroep
Datum

Olga - Poolse migrant en ambulant begeleider

Inhoud

“Ik zie dat er meer vrouwen zijn zoals ik. Sommigen zijn bang om voor zichzelf te kiezen en ik wil hen graag weer wat zelfvertrouwen geven.”

Olga kwam 12 jaar geleden naar Nederland. Ze kwam om een vriendin te helpen, maar vond hier al snel werk. Ze ging aan de slag als tomatenplukker in Ommel en verbleef op een camping in een stacaravan met 5 anderen. Iedere dag stond ze ‘s morgens om 6 uur ‘s op en werkte ze tot 18:00 ‘s avonds. Na een jaar hard werken, ontwikkelde ze een tomatenallergie en kon ze niet meer werken. Olga leefde een tijdje van haar spaargeld.

Ondertussen leerde ze haar toenmalige vriend kennen. Negen jaar geleden kregen ze een zoontje, vond Olga ander werk en kochten ze samen een huis. Haar vriend wist beter de weg in de Nederlandse wet- en regelgeving en leerde Olga bijvoorbeeld dat je recht hebt op een uitkering als je ziek bent. Olga investeerde in de Nederlandse taal. Ze schreef een cv en ging solliciteren. “Ik wilde Nederlands leren, omdat ik vooruit wilde met mijn leven. Op mijn nieuwe werkplek zagen ze dat ik steeds beter Nederlands sprak en kreeg ik promotie.”

Vijf jaar geleden eindigde haar relatie, waardoor Olga een alleenstaande moeder werd. Ze moest in deze periode helemaal opnieuw beginnen met haar zoontje, maar kwam heel sterk uit! Ze werd vrijwilliger bij LEVgroep, waar ze nu haar landgenoten helpt met vragen of problemen. Ook werkt ze nu als ambulant begeleider bij Polon.

Haar ambitie op korte termijn? Olga wil een zelfhulpgroep opstarten voor Poolse alleenstaande moeders.

Olga Poolse arbeidsmigranten fototentoonstelling

“Ik ben zelf ook in deze situatie geweest en zie dat er meer vrouwen zijn zoals ik. Sommigen zijn bang om voor zichzelf te kiezen en ik wil hen graag weer wat zelfvertrouwen geven. Alleen verdergaan na een scheiding is best eng, maar kan ook iets positiefs opleveren. Hopelijk kan mijn ervaring anderen helpen.”

Po Polsku

Lees hier alle verhalen van de foto expositie 'Kennen we Elkaar?' over Poolse arbeidsmigranten in Nederland.

Vind je dit een goed verhaal?

LEVgroep is volop in beweging en heeft meer verhalen voor je verzameld. Neem gerust een kijkje.

Alle verhalen