Kasia Poolse arbeidsmigranten tentoonstelling
Datum

Kasia - Poolse migrant en sportinstructeur

Inhoud

“In Nederland heb ik meer stabiliteit en hoef ik me minder te haasten.”

Kasia is 9 jaar geleden op haar 23e in haar eentje vanuit Polen naar Nederland gekomen om er een paar weken te werken. Via een uitzendbureau uit Polen kwam ze bij een Helmonds bedrijf terecht als orderpicker. Ze is in Helmond gebleven en geeft nu sportlessen bij Powerhouse.

In Polen werkte Kasia als manager van een winkeltje bij een attractiepark. Het was voor haar moeilijk om financieel rond te komen en toen het uitzendbureau haar weer benaderde, was ze snel terug in Nederland. Hier ging ze aan de slag én vond ze de liefde. Alhoewel ze in eerste instantie vooral vanwege haar financiële situatie naar Nederland kwam, blijken er meer redenen te zijn die haar hier houden. ‘In Nederland heb ik meer stabiliteit en hoef ik me minder te haasten. Je wordt hier altijd vriendelijk behandeld en goed geholpen. Dat is in Polen wel eens anders. Wanneer je daar naar een loket gaat, kan het gebeuren dat je al boos aangekeken wordt als je net binnen bent’, vertelt ze lachend.

Van haar toenmalige schoonmoeder leerde Kasia de Nederlandse taal. Het was niet altijd gemakkelijk en ze kwam zelfs thuis te zitten met psychische klachten. Na de zwangerschap en de nodige extra kilo’s, besloot Kasia om te gaan sporten. Eerst gewoon thuis, in haar woonkamer, en daarna in de sportschool. Hier vond ze haar plek én haar nieuwe toekomst; die van personal trainer. Ze volgde een opleiding en huurde een zaaltje om daar samen met Poolse vrouwen te trainen. Dit sloeg meteen in als een bom en ondertussen kan ze leven van het geven van sportlessen.

Kasia is een echte sportfanaat en vindt eigenlijk dat iedereen graag zou moeten willen sporten. Deze boodschap brengt ze dan ook met veel passie over aan de vrouwen in haar groepen.

Kasia Poolse arbeidsmigranten foto expositie Kennen we elkaar LEVgroep

“Eerst komen ze nog omdat ze een platte buik of mooi lichaam willen, maar na een tijdje worden ze fysiek en mentaal sterker en zien ze dat deze uitstraling hen kracht geeft. Het mooie lichaam krijg je dan op de koop toe.”
 

Kasia wil Poolse mensen in Nederland de tip geven om de Nederlandse taal te leren. "Alles is dan makkelijker en mensen hebben meer respect voor je.
Geloof meer in jezelf, blijf niet hangen in een baan die je niet leuk vindt. Doe iets wat je leuk vindt, dan groei je als persoon."

Po Polsku

 

Lees hier alle verhalen van de foto expositie 'Kennen we Elkaar?' over Poolse arbeidsmigranten in Nederland.

Vind je dit een goed verhaal?

LEVgroep is volop in beweging en heeft meer verhalen voor je verzameld. Neem gerust een kijkje.

Alle verhalen